Demo

 

Manifestacije

 

Doboj obiluje brojnim sportskim, kulturnim, privrednim i zabavnim manifestacijama, koje su uglavnom tradicionalnog karaktera i bilježe veliku posjećenost domicilnog stanovništva i gostiju našeg grada.
 
 
Manifestacija koja je već postala dobojski brend je „Međunarodni rukometni TV turnir šampiona“ koji je nastao davne 1965. godine i koji je u skoro pola vijeka postojanja ugostio najbolje rukometne  klupske svjetke ekipe, a od strane zvaničnika je okarakterisan kao najjači rukometni turnir u svijetu.Više informacija o ovom sportskom događaju možete dobiti na internet stranici

 

„Đurđevdanska trka“ je kao još jedna sportska tradicionalna manifestacija veoma posjećena, kako od strane Dobojlija, tako i učesnika-atletičara, koji dolaze iz čitavog regiona i rado učestvuju u trkama.

 

„Vučji dani na Ozrenu“ svake godine u februaru okupe na stotine lovaca koji istodobno uživaju u turističkoj ponudi ovog kraja i lovačkoj hajci na vuka.  

 

Svakako treba spomenuti i „Teatar fest“, pozorišni festival, kada su na repertoaru najgledanije predstave u BiH i zemljama regiona i kada se uvijek traži karta više.

 

 

 

 

Kao kulturne manifestacije koje su zauzele značajno mjesto u ponudi je i „Dobojski likovni salon“, „Dan čaja na Ozrenu“ i mnoge druge.

 
 
 
 
 
 
 
Međunarodna smotra folklora je već prepoznatljiva manifestacija koju proprati veliki broj posjetilaca.
 
 
 
 
 
Kako biste bolje isplanirali svoj dolazak u naš grad i odabrali manifestacije koje biste željeli vidjeti i osjetiti atmosferu, uputićemo vas na kalendar manifestacija.

Posted in Šta raditi

Aktivan odmor

 

PLIVANJE 

Sportsko-rekreativni centar "Džungla”smješten je na površini od 25 000 metara kvadratnih, u užoj gradskoj zoni. U okviru rekreativnog dijela nalaze se četiri bazena i to: olimpijski bazen, predviđen za sve vrste vodenih sportova, školski bazen sa toboganima i skakaonicama, specijalno dizajniran za školu plivanja, rekreativni bazen sa vise od deset vrsta masaža i vodenim topovima, te dječiji bazen sa toboganima.

Bazeni posjeduju i tehnoloski blok u kojem su smještena savremena postrojenja za prečišćavanje i preradu vode, čiji rad i ispravnost se u svakom trenutku kontroliše. Projekat ovog centra predviđa u drugoj i trećoj fazi, gradnju novih sadržaja koji bi obogatili ponudu kompleksa a predviđeni su zatvoreni bazen za vaterpolo, kuglana i dvorana za sportske pripreme.

INFO:

Nikole Pašića bb

Tel. 00 387 (0) 53 203 550                             

 

 

LOV

Lovačko udruženje „Fazan“gazduje lovištem „Doboj“ ukupne površine od 83 260 ha. U  sastavu LU „Fazan“ djeluju 32 lovačke sekcije mjesnih zajednica dobojske opštine, te je po broju članova (980) i površini gazdovanja najveće u Republici Srpskoj.

Lovište „Doboj“ zauzima prostor 5 lovnih revira odnosno brdsko-planinskih mikro-cjelina: Trebava, Ozren, Krnjin I, Krnjin II i Vučjak. Područje lovišta raspolaže brojnim opremljenim lovačkim kućama, otvorenim i visokim čekama, hranilištima, uređenim lovačkim stazama, mogućnostima usluga vodiča pratilaca pri razgledanju lovišta i kao takvo pruža svojevrstan doživljaj ljubiteljima prirode, lovačkih druženja i lova.

Raznovrsnost životinjskog svijeta poput: srneće divljači, zečeva, fazana, divljih svinja, divljih patki, divljih golubova, vukova, lisica, kuna, divljih mačaka, jazavaca svakako će zadovoljiti lovačke apetite.

Interesantno je spomenuti i osnivanje Fazanerije „Bare“ pri LU „Fazan“ još davnih 1960-tih godina. Sadašnji kapacitet fazanerije je 20 000 fazanskih pilića. Lovci svake godine u lovište „Doboj“ puste 5 000 fazanskih pilića.

Tradicionalna manifestacija „Dani vuka na Ozrenu“ održava se krajem mjeseca februara. Tom prilikom lovište „Doboj“ postaje domaćin za 1000 lovaca koji dolaze iz cijele BiH i susjednih zemalja.

Interesantan događaj je i Izložba i ispit urođenih osobina lovačkih pasa i GATER (lov na divlje svinje) koji se održava u reviru Ozren, u organizaciji Kinološkog društva „Zoran Janjušević“ iz Doboja.  

INFO

Lovačko udruženje „FAZAN“ Doboj

Tel. +387 (0) 53 241 302

        +387(0) 65 563 170

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

www.lufazan-doboj.com

 

 

 

RIBOLOV

Čitavo dobojsko područje protkano je mnogim rijekama i rječicama, što pogoduje razvoju svih vidova ribolova. Ribolovno područje obuhvata vodotoke rijeka: Bosne, Usore, Spreče, Male Brijesnice, Jošavačke rijeke, Lukavice, Rudanke, Fočice, Veličanke, Lovnice, Ukrine, Male Ukrine, Radnje, Male Ilove, Mitrovačke Rijeke i drugih čistih planinskih rječica i potoka koji se slivaju sa okolnih planina

Vode ovih rijeka su bogate slijedećom ihtiofaunom: škobalj, plotica, deverika, šljivar, klen, mrena, šaran, bucov, som, štuka, smuđ, amur, babuška, vretenar, a dešavaju se ulovi i mladice i pastrmke u zimskom periodu.

Sportsko ribolovno društvo „ Bosna“ Doboj bavi se uzgojem, zaštitom i unapređenjem ribljeg fonda, te propagiranjem ribolova kao sporta, prirodnih ljepota i zaštite životne sredine na području opštine.

 

DOZVOLJENI NAČINI RIBOLOVA

Na cipiridne vrste (smuđ, šaran, som, štuka, škobalj, klen) ribolov je dozvoljen uz upotrebu vještačkih i prirodnih mamaca, izuzev živih mamaca.

 

LOVOSTAJI, DOZVOLJENE MJERE I DOZVOLJENI ULOV

Smuđ:

minimalna dužina 40 cm, zabrana lova od 01. marta do 31. maja, dozvoljeni ulov 4 komada

Šaran:

minimalna dužina 30 cm, zabrana lova od 01. aprila do 31. maja, dozvoljeni ulov 4 komada

Som:

minimalna dužina 60 cm, zabrana lova od 16. aprila do 15. juna, dozvoljeni ulov 4 komada

Štuka:

minimalna dužina 40 cm, zabrana lova od 01. febuara do 31. marta, dozvoljeni ulov 4 komada

INFO:

SRD „BOSNA“ Doboj

Ul. Karađorđeva br. 4

Tel. 00387 (0)53 225 575

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

 

 

 

PLANINARENJE

Iako je kompletno područje Doboja, sa svojim blago zatalasanim i brežuljkastim terenima pogodno za rekreativne planinarske šetnje, većina planinarskih aktivnosti se odvija na planini Ozren kao najatraktivnijem i najistraženijem planinskom pejzažu. Ozrenski domaćini, kada je u pitanju planinarenje, su Planinarsko-ekološko društvo „Preslica“ iz Doboja i Planinarsko društvo „Kraljica 883“ iz Petrova.  Planinarsko-ekološko društvo „Preslica“ Doboj osnovano je 14.02.2009. godine, te je registrovano u Planinarskom savezu Republike Srpske. Do sada ima oko 60 članova.

 

PLANINARSKE STAZE NA OZRENU:

 

→ Rekreativna staza GORANSKO JEZERO

Doboj – Lipac – Goransko jezero – Preslica – Lipac – Doboj; Dužina staze: 17 km

→ Staza VINA I MEDA

Gornja Paklenica – Ostravica – Brezici – Gornja Paklenica; Dužina staze: 29 km

→ Staza KRALJICA (planinarski vikend)

Doboj – Manastir Sv. Nikole – Kraljica – Orlovo jezero – Manastir Sv. Nikole – Doboj

Dužina staze: 55 km

→ Staza GOSTILJ

Preslica – Tekućica – Krušička rijeka – Gostilj – Konoljišta – krušička rijeka – Tekućica – Preslica; Dužina staze: 27 km

Staze je moguće kombinovati prema tačkama interesa i težini odnosno fizičkim mogućnostima zainteresovanih uz upomoć licenciranoga planinarskoga vodička.

 

TURISTIČKA PONUDA

 

→jednodnevni planinarski izleti

Cijena:na upit (za grupe do 25 osoba) kod licenciranog vodiča planinarskih izleta i pohoda III kategorije (do 3000 mNv)

Šta ponijeti: adekvatna sportska odjeća i obuća, boca vode, hrana, fotoaparat

* mogućnost organizacije ručka u seoskim domaćinstvima ili ugostiteljskim objektima na ruralnom području

→ planinarski vikend na Ozrenu

Cijena: na upit

*noćenje u planinarskom domu na vrhu Kraljica ili u nekom od seoskih domaćinstava u zavisnosti od veličine grupe

→ organizacija kurseva, predavanja i obuka vezanih za planinarenje i specijalističke discipline (pogodno za djecu – škole)

Cijena: na upit

 

Najznačajnije planinarske manifestacije:

 

Međunarodni ozrenski planinarski maraton /  juni  / organizator planinarsko društvo „Ozren-Kraljica 883“ iz Petrova

Dan čaja na Gostilju/ 11.septembra / organizator Srpsko sokolsko društvo „Sveti Sava“ Boljanić i Planinarsko-ekološko društvo „Preslica“ Doboj

INFO:

Planinarsko-ekološko društvo „Preslica“

Ul. Kralja Aleksandra 88a, 74000 Doboj

Tel.: +387 (0)66 704 255

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

FB: Ped Preslica Doboj

 

 

PARAGLAJDING

Klub padobranskog jedrenja Paragost (Paragliding Club Paraghost) je osnovan 2009. godine, Član je Vazduhoplovnog Saveza  RS, a članovi Kluba su veoma aktivni u sprovođenju ciljeva i djelatnosti razvoja paraglajdinga. Od 2010. godine Klub uspješno organizuje paraglajding takmičenja republičkog, državnog i međunarodnog nivoa, koja su iz godine u godinu sve posjećenija od strane domaćih i stranih posjetilaca – paraglajderista.

 

Na lokaciji Okolišta, na planini Ozren, nalazi se "ParaGhost" baza, gdje počinje da oživljava jedinstveni Sportski omladinski centar adrenalina i turizma. Ovo je idealno mjesto za odmor, rekreaciju, roštilj i druženje.   Usluge koje nudi Centar su:

- Usluge vodiča i transport za rekreativce paraglajding pilote
- Tandem paraglajding (za sve one koji nemaju iskustvo u paraglajdingu, a žele da osjete čari slobodnog letenja Centar nudi let u tandem paraglajderu sa iskusnim pilotom)
- Free climbing (penjanje na prirodnoj osiguranoj stijeni unutar  "ParaGhost" baze uz nadzor)
- Hiking (šetnja po Ozrenskim stazama do planinskih vrhova uz vodiča)
- Caving (obilazak pećina i jama u okolini sa vodičem)
- Paintball-na prirodnom terenu uz zanimljiv scenario.

Sve aktivnosti vodi edukovano osoblje koje ima iskustva u navedenim oblastima. U sve aktivnosti uključeno je korištenje opreme, vaše je samo da dođete i uživate

Na planini Ozren, smještenoj jugo-istočno od Doboja, nalaze se 2 glavna paraglajding poletišta: vrh Gostilj i brdo Ruj (Rovine). Ozren  ima izuzetan potencijal za jedrenje paraglajderom, posebno u proljeće i ljeto kada termička strujanja koja vode do baze oblaka dostižu visinu i preko 2 500 m, što omogućava jedrenje koje često traje i po nekoliko sati sa dužinom preleta od više desetina kilometara. Osim na Ozrenu, članovi „ParaGhosta“ lete i u širem dobojskom okruženju.

Poletište/vrh Gostilj – Ozren, Doboj

Nadmorska visina poletišta: 774 m

Pravac vjetra: I/S-SZ

Koordinate poletišta: 44⁰39' 37'' (44.6605) SGŠ

                                        18⁰11'57'' (18.1992) IGD

Težina starta: start je strm i namjenjen isključivo za iskusne letače

Opis starta: postoje 2 startna mjesta, jedno sa travnatom podlogom i drvena platforma za polijetanje. Moguće je polijetanje jednog krila. Do starta je moguće doći terenskim vozilom. 

Visinska razlika: 550 m

Koordinate sletišta: 44⁰40'54'' (44.6817) SGŠ

                                     18⁰13'37'' (18.2272) IGD

Opis sletišta: livade u selu Boljanić, ispod Gostilja. Treba obratiti pažnju na niskonaponsku mrežu u selu.

Poletište/brdo Ruj (Rovine ili Zasjeka) – Ozren, Doboj

Nadmorska visina poletišta: 553 m

Pravac vjetra: svi pravci osim istoka

Težina starta: pogodan i za početnike

Opis starta: postoje 3 startna mjesta za različite pravce vjetra. Startna mjesta su sa travnatom podlogom i  

                        odgovarajućim nagibom. Moguće je polijetanje više krila istovremeno. Na start je moguće doći

                        terenskim vozilom.

Visinska razlika: 370 m

Koordinate sletišta: 44⁰37'22'' (44.6228) SGŠ

                                      18⁰6'5'' (18.1014) IGD

Opis sletišta: prostrane livade u dolini rijeke Bosne, selo Donja Paklenica. Obratiti pažnju na visokonaponsku mrežu u selu.

 

TURISTIČKA PONUDA

 

→let tandem paraglajderom sa licenciranim pilotom

Cijena: od 60 do 120 KM (u zavisnosti od lokacije sa koje se polijeće)

Šta je uključeno: transport do poletišta i nazad, sva potrebna oprema, CD sa fotografijama i video zapisom Vašeg  leta

Šta ponijeti: adekvatna sportska odjeća i obuća, bocu vode

* mogućnost organizacije piknika ili ručka u selima gdje se slijeće

→ škola paraglajdinga

Cijena: 500 KM

* teorijska i praktična obuka za samostalno letenje paraglejderom. Za detaljne informacije obratite se na navedene kontakte Kluba

→ organizacija jednodnevnih izletasa kratkim kursom paraglajdinga i posmatranjem akcije (ponuda za djecu – škole)

* Za detaljne informacije obratite se na navedene kontakte Kluba

Takmičenja čiji su organizator:

→ Takmičenje u preletu paramotora, Doboj

→ Otvoreno državno prvenstvo u preletu paraglajderom“/Ozren – Doboj i Petrovo

INFO:

Klub Padobranskog Jedrenja „ParaGhost“

Ul. Nikole Pašića bb (SRC Džungla), 74000 Doboj

Tel.: +387 (0)66 191 635

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

FB: Paragliding Club PARAGHOST Doom

 

 

BICIKLIZAM

Biciklistički klub “Doboj” osnovan je 2010. godine sa ciljem razvoja i promocije biciklizma i popularizacije aktivnog boravka u prirodi. Klub promoviše brdsko-biciklističke staze i vožnje pogodne za rekreativce, ali i opasne spust vožnje za iskusne bicikliste. Članovi Kluba pružaju svu logističko-tehničku podršku i društvo u vožnji za zainteresovane.

 

BRDSKO-BICIKLISTIČKE STAZE NA OZRENU:

 

 

→ Rekreativna staza GORANSKO JEZERO

Doboj – Pridjel – Goransko jezero – lovačka kuća

Lipac – Doboj

Dužina staze: 20 km

→ Turistička staza PRESLICA

Doboj – Osojnica – Preslica – Goransko jezero – Lipac – Doboj

Dužina staze: 35 km

→ Staza XC PAKLENICA – PRENJA

Doboj – Paklenica – Okolišta – Prenja – Karanovac – Doboj

Dužina staze: 62 km

→ Maratonska staza VELIKA OSTRAVICA

Doboj – Okolišta – Ostravica – Brezici – jadrina – Petrovo – Doboj

Dužina staze:76

→ Maratonska staza KRALJICA

Doboj – Okolišta – Rajčevo – Brezici – Kraljica – Manastir Sv. Nikole – Petrovo – Doboj

Dužina staze: 78 km

* ovo su samo neke od postojećih markiranih biciklističkih staza na dobojskom području. Staze je moguće kombinovati prema tačkama interesa i težini odnosno fizičkim mogućnostima zainteresovanih-

 

TURISTIČKA PONUDA.

 

Jednodnevni biciklistički izlet

Ruta

Preslica – Okolišta – Rajčevo - Brezici – Petrovo – Boljanić (43 km)

Mjesto polaska

Doboj (tačna lokacija će biti utvrđena)

Vrijeme polaska

08:00 – 10:00;

Period

petak, subota, nedelja tokom proljeća, ljeta i zime

Kategorija

laka do srednje težine

Trajanje aktivnosti

6 – 9 h

Cijena

50 €

Šta ponijeti

najmanje 1 l vode, preporučujemo planinarske čizme, fotoaparat, kabanica, sunčane naočale

Šta je uključeno

transport od Doboja do Preslice, profesionalni planinarski vodič, čaj ili kafa, ručak, prva pomoć, transport od Boljanića do Doboja

Rekreativni biciklistički klub "Doboj" može svojim članovima kao i svim vozačima gostima ponuditi savjete o kupovini i održavanju bicikla, organizovati odlazak na sajmove bicklizma kao i vožnje na drugim destinacijama, manje tehničke popravke i servis, društvo u vožnji kao i vodiča.

Vožnje se obično organizuju u danima vikenda, okupljanje je u parku u centru grada, sa grupom ide vodič iz kluba koji odabere tempo i stazu prema prosjeku spremnosti vozača u grupi. Start po želji može biti i na Ozrenu.

 

 

 

INFO
Kontakt: Jelenko Božić

Tel: +387 66 431 139

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Facebook:Rekreativni biciklistički klub "Doboj"

 

 
 

Posted in Šta raditi

Sport i rekreacija

DOBOJSKI SPORTSKI KLUBOVI

Doboj je grad u kome se sport, najvažnija sporedna stvar na svijetu, oduvijek volio, njegovao i potencirao kao jedna od najvažnijih aspekata života, bilo na profesionalnoj osnovi ili kao način korišćenja slobodnog vremena.

Nosilac sportski aktivnosti je Sportski savez grada Doboj koji objedinjuje i koordinira rad mnogobrojnih sportskih klubova i udruženja. Najveću popularnost uživaju rukometni i fudbalski sportski klubovi, ali značajno mjesto zauzimaju i druge sportske grane sa svojim predstavnicima. Predstavljamo Vam:

 

RUKOMETNI KLUB „SLOGA“ Doboj 

je najpoznatiji sportski kolektiv sa ovih prostora i zbog kojeg Doboj nazivaju „grad rukometa“. Osnovan je 1958 godine. U bivšoj Jugoslaviji pod imenom „Sloga Bosnaprevoz“ ulazi u prvu ligu, te postaje stabilan prvoligaš od jeseni 1980. do 1991. godine.

Klub je bio finalista  kupa SFRJ u kome je poražen od tada neprikosnovene Metaloplastike, dok je u finalu Kupa pobjednika kupova 1984. godine poražena od španske Barselone. Poslijeratni period je donio osvajanje Kupa BiH 2005.i 2006. Godine. Prvu i jedinu šampionsku titulu Sloga je osvojila 2011. godine postavši prvak BiH.

 

ŽENSKI RUKOMETNI KLUB „DOBOJ“

sa vlastitim stručnim i igračkim kadrom  postiže izvanredne rezultate u svijetu ženskog rukometa. Član je Premier lige BiH i uprkos mnogobrojnim poteškoćama, osvaja turnire  i trudi se da status kluba podigne na viši nivo i omogući bolje uslove rada.

 

FUDBALSKI KLUB“ SLOGA“ Doboj 

 je osnovan 1945. godine i u tada moćnom jugoslovenskom fudbalu, Sloga je tri puta učestvovala u kvalifikacijama za plasman u drugu ligu Jugoslavije i to: 1959. 1961. i 1968. godine da bi konačno 1983. godine Doboj dobio drugoligaša, što je predstavljalo izuzetan uspjeh dobojskog fudbala.

Uspjehom se smatra i učešće u osmini finala Kupa Jugoslavije 1981. godine, a u poslijeratnom periodu Sloga je bila finalist Kupa Republike Srpske 1994. i 2004. godine.

 

FUDBALSKI KLUB „ŽELJEZNIČAR“ Doboj

osnovan je davne 1933. godine i slobodno se može reći da su začetnici ove sportske vještine na ovim prostorima. Iako nikada nisu dostigli slavu i rang takmičenja „Sloge“, „Željo“ zauzima posebno mjesto u srcima Dobojlija.

Na dobojskom području egzistira veliki broj fudbalski klubova, te ćemo ovom prilikom pobrojati neke od njih:

FK „NIKOS KANBERA“Rudanka

- FK „TREBAVA“Osječani

- FK „POLET“ Podnovlje

- FK „BSK“ Bušletić

- FK „STANARI“ Stanari

- FK „VUČIJAK“ Majevac

- FK „OZREN“Paklenica

- FK „HAJDUK“ Kožuhe

- FK „NAŠA KRILA“ Kostajnica 

- FK „OZRENSKI SOKOLOVI“ Boljanić

- FK „PRIDJEL DONJI“ Pridjel

- SPORTSKO UDRUŽENJE“BORAC“ Kotorsko                                                

- KLUB MALOG FUDBALA Doboj

 

ATLETSKI KLUB „DOBOJ“ Doboj

je jedan od najtrofejnijih klubova u BiH što su i pokazali višegodišnjim prvim mjestom u krosu u BiH u ekipnoj konkurenciji. Ženska seniorska ekipa je dva puta bila dvanaesta u Kupu evropskih šampiona.

Najistaknutii članovi su Biljana Cvijanović, koja je osvajač medalja na mnogobrojnim evropskim i regionalnim takmičenjima i šest puta je proglašena najboljim sportistom Doboja, te Dario Biljarević, koji je član reprezentacije BiH, pojedinačni prvak države i koji je takođe nekoliko puta izabran za najboljrg sportistu Doboja.

 

ŽENSKI ODBOJKAŠKI KLUB „PANTER“ Doboj

sve više privlači pažnju ljubitelja sportapostižući sve bolje i bolje rezultate. Ove talentovane i ambiciozne djevojke na najbolji način predstavljaju Doboj ljubiteljima odbojke a pokretači su inicijative za održavanje međunarodnog turnira u ženskoj odbojci koji bi se održao u Doboju.

 

KARATE KLUB “SLOGA HEMOFARM“ Doboj

je osnovan 1976. godine i jedan je od najtrofejnijih dobojskih sportkih klubova. Najveći doprinos razvoju kluba dali su trenerskistručnjaci na čelu sa Boškom Sušićem.

Najuspješniji karatisti su Ploskić Mladen i Božanović Zoran, koji su sa svojim klupskim kolegama osvajali medalje sa svih mogućih domaćih i međunarodnih takmičenja i postajali republički, balkanski, evropski i svjetski prvaci u raznim kategorijama, disciplinama i nivoima.

Danas, Karate klub „Sloga Hemofarm“ broji oko 250 članova i razvio je  tri sekcije u: Rudanci, Petrovu i Osječanima koje djeluju u sklopu kluba.

U Doboju su veoma zastupljeni i drugi sportki borilački klubovi kao što su:

- TEKVANDO KLUB „DOBOJ“

- DŽIU DŽICU KLUB „JEDINSTVO“ Doboj

- DŽIU DŽICU KLUB“POLICAJAC“ Doboj

- WADO RYU DŽIU DŽICU CENTAR „SENSEI“ Velika Bukovica

- KIK BOKS KLUB „SPEKTAR“ Doboj

Svi ovi klubovi imaju brojno članstvo koji velikim trudom i angažovanjem postižu zapažene rezultate na mnogobrojnim takmičenjima i osvajajući priznanja na domaćim i međunarodnim regionalnim, balkanskim i evropskim  turnirima.

 

TENISKI KLUB DOBOJ

 је formiran 1978. godine kada su seTeniski enuzijasti u Doboju udružili  i registrovali Teniski klub „Sloga“ Doboj. U narednom periodu teniski klub dva puta je mijenjao naziv. Ime je prvi put promijenjeno u TK „Željezničar“, a nakon toga klub je dobio ime TK „Doboj“, ime koje i danas nosi. Klub raspolaže sa 9 teniskih terena pogodnih za organizaciju turnira, dva centralna terena sa tribinama kapaciteta 600 sjedečih mjesta, reflektorsko rasvjetom na 5 terena, kompletnom pratećom infrastrukturom, te fizičkom i tehničkom zaštitom.

Klub je organizator poznatog teniskog turnira ITF FUTURES Series F3 BiH „DOBOJ OPEN“ na kojem se ostvaruje značajan broj ITF bodova.

 

KOŠARKAŠKI KLUB „FINDO“ Doboj

organizovano počinje da radi početkom 1999. godine podržan od strane vlade Finske, jer je jedinica finske armije u sklopu mirovnih snaga bila stacionirana u Doboju. Naziv kluba je i nastao od riječi Finska i Doboj- „Findo“.

Organizovan je rad u više kategorija i čitav rad je baziran na radu sa mladima kroz škole košarke, mada je i seniorska sekcija učestvovala u ligaškim takmičenjima i turnirima sa promjenjivim uspjehom. Klubu su na raspolaganju dva otvorena, ograđena i osvijetljena košarkaška terena sa pratećim infrastrukturnim objektom. 

 

KAJAK-KANU KLUB „VAL“ Doboj

je reprezent sportskih aktivnosti na vodi koji su na najbolji način iskoristili blagodeti rijeke Bosne. Val je u svom dugogodišnjem postojanju iznjedrio veliki broj talentovanih kajakaša i kanuista koji su osvajači mnogobrojnih međunarodnih i domaćih priznanja. Organizatori su memorijalne Međunarodne regate „Nenad Markočević-Neno“

 

AUTO MOTO KARTING KLUB“ DOBOJ“

Grad Doboj je u davnim pedesetim i šezdesetim godinama prošlog vijeka bivao domaćin uličnih moto trka na kojima su učestvovali mnogi slavni vozači bivše Jugoslavije i Evrope. Zahvaljujući entuzijastima koji su pamtili ta vremena, osnovan je 1991. godine Auto-moto karting klub „Doboj“

Klub je do sada osvojio pet titula šampiona Republike Srpske, a 2002. godine je osvajač šampionata BiH. Osim takmičenja u kartingu, članovi kluba učestvuju i na takmičenjima u auto reliju, auto kros trkama, moto koncetracijama i drugo. Više puta su organizovali karting trke na ulicama Doboja a učestvuju i u organizaciji brdskih auto trka, auto relija i kružnih auto i moto trka.

 

ŠAHOVSKI KLUB „DOBOJ“

je osnovan 1956.godine. pod nazivom“Braslav Hrabar“ po imenu tadašnjeg internacionalnog majstora iz Slovenije, da bi krajem devedesetih 20.vijeka preregistrovan u današnji naziv. U istoriji dugoj gotovo 60 godine osvojeno je 44 pehara i pedeset ostalih priznanja. Najbolji pojedinačni rezultat postigla je Dragana Nešić postavši omladinska prvakinja RS i BiH.

 

Posted in Šta raditi

Kalendar Manifestacija

Grad Doboj

Navedene manifestacije su tradicionalnog karaktera.

 

NAZIV MANIFESTACIJE

 

DATUM, VRIJEME TRAJANJA I

MJESTO ODRŽAVANJA

TIP MANIFESTACIJE

I UČESNICI

ORGANIZATOR I POKROVITELJ

BROJ POSJETILACA

okvirno

 

Božićno-novogodišnji turnir u

malom fudbalu

 

03-13. januara; desetodnevna

manifestacija

Doboj

Sportsko-takmičarska;

Amaterske malonogometne

ekipe svih kategorija

 

Sportski savez grada Doboj

Grad Doboj

4500

 

Bogojavljenska noć

 

18. januar

;jednodnevna manif. Doboj

Kulturno – umjetnička;

Renomirani muzičari i umjetnici

Centar za kulturu i obrazovanje

Doboj

400

 

Izbor najboljih sportista grada 

Doboj

 

20. februar;

 jednodnevna manif. Doboj

Sportsko-takmičarska.

Kandidovani sportisti i priznate

sportske legende

Sportski savez grada Doboj

Grad Doboj

400

 

Vučiji dani na Ozrenu

 

Druga polovina februara; jednodnevna

manif. Ozren - Doboj

Sportsko – rekreativna;

Lovci i ljubitelji lova iz zemalja

regiona

Lovačko udruženje Fazan

Doboj

1000

 

Muzički koncert povodom 

8. Marta, međunarodnog 

 

dana žena

 

8. Mart; jednodnevna manifest.

Doboj

Kulturno – umjetnička;

Poznate muzičke zvijezde iz

regiona

Centar za kulturu i   obrazovanje

Doboj

500

 

Dobojski likovni salon

 

Druga polovina marta; 

petnaestodnevna manifestacija Doboj

Kulturno – umjetnička;

Dobojski akademski slikari i vajari

Centar za kulturu i obrazovanje Doboj

300

Međunarodne 

đurđevdanske trke

Početak maja;  jednodnevna

manifestacija

Doboj

Sportsko-takmičarska;

Atletičari iz zemalja regiona i

amateri –djeca školskog uzrasta

Sportski savez grada Doboj

Atletski klub “DOBOJ”

Grad Doboj

4000

Međunarodni teniski

turnir za ATP bodove: ITF

FUTURES Series F3 BiH

„DOBOJ OPEN 2015“

 

Početak maja; šestodnevna manifestacija

Doboj

Sportsko-takmičarska;

Mlađe kategorije profesionalnih

tenisera

Teniski klub Doboj

Grad Doboj

Vlada RS

1000

Teatar fest Doboj

 

Druga polovina maja; šestodnevna

manifestacija

Doboj

 

Kulturno – umjetnička;

Glumačke ekipe priznatih 

pozorišnih kuća regiona

 

 

Centar za kulturu i obrazovanje 

Doboj 

Ministarstvo prosvjete i   kulture u

Vladi RS

 

2500

 

Smotra dječijeg folklora

 

Maj; jednodnevna 

manifestacija Doboj

Kulturno – umjetnička;

Mlađe kategorije KUD-ova

dobojske regije

 

KUD Doboj

 

800

 

Državno takmičenje u preletu

paraglajderom

 

Juli; Doboj,

dvodnevna manifest. Ozren

Sportsko-takmičarska;

Paraglajder klubovi iz zemalja

regiona

 

Paragliding club Paraghost Doboj

Turistička organizacija Doboj

 

500

 

Baška pohod

 

Kraj jula; jednodnevna manif. Doboj

Izvorno narodno stvaralaštvo;

Mještani sela Kotorsko

MZ Kotorsko

Turistička organizacija Doboj

700

Mažoret fest

Kraj avgusta, jednodnevna

manifestacija Doboj

Kulturno-umjetnička;

Mažoret klubovi i KUD-ovi

nacionalnih manjina

Savez nacionalnih manjina regije

Doboj

Turistička organizacija Doboj

1000

 

Međunarodni

rukometni TV turnir šampiona

 

Druga polovina avgusta; šestodnevna

manifestacija

Doboj;

Sportsko-takmičarska;

Najpoznatije rukometne ekipe

svijeta

OO „TV turnir Doboj“

Grad Doboj

Vlada RS

18000

 

   7. likovna radionica “TVRĐAVA

DOBOJ 2015”

 

Prva polovina Septembra;

sedmodnevna manifest.

Doboj

Kulturno – umjetnička;

Likovni umjetnici iz okruženja

Centar za kulturu i obrazovanje

Doboj

300

 

Dan čaja na Ozrenu

 

11.septembar; jednodnevna man.

Gostilj/Ozren

Izvorno narodno stvaralaštvo;

Sokolska društva, KUD-ovi i

domicilno stanovništvo

Sokolsko društvo Boljanić

Grad Doboj

1500

 

Međunarodna smotra folklora

 

Septembar; jednodnevna

manif. Doboj

Kulturno – umjetnička;

KUD-ovi iz BiH i Evrope

KUD Doboj

Grad Doboj

2500

Dani meda i rakije

Početak oktobra; jednodnevna man.

Ritešić-Vučjak

Izvorno narodno

stvaralaštvo;

Domaći prozvođači

meda i rakije i domicilno

stanovništvo

Udruženje za razvoj seoskog

turizma

Turistička organizacija Doboj

700

 

Godišnji koncert

kulturno- umjetničkog društva

Doboj

 

Decembar;jednodnevna manif. Doboj

Kulturno – umjetnička,

Nekoliko sekcija KUD-a Doboj

Centar za kulturu i obrazovanje Doboj

500

 

 

 

Posted in Šta raditi