Demo

 

Spomenici

 

PARK NARODNIH HEROJA

 

Na tom prostoru bilo je napušteno muslimansko groblje u kojem su odavno prestale dženaze i sahrane, sa ponekim zaostalim nišanom i stalno plavljeno od potoka Liješnja, čije poplave nije moglo spriječiti ni kanalisanje od strane austro-ugarskih vlasti ni izgradnja betonskih mostova ..., podignut je nakon II. svjetskog rata u znak sjećanja na borce NOB-a.  

Dana 15. novembra 1953. godine  u centralnom dijelu parka otvoren je plato sa spomen-kosturnicom i obeliskom visokim 14,5 m. Njegova tri brida su trebala da podsjećaju na bratstvo-jedinstvo i zajedničku borbu  Srba,  Hrvata i Muslimana. Od tada gradski park nosi naziv Park narodnih heroja, čije su kosti, zajedno sa kostima oko 200 poginulih partizana iz dobojskog kraja, uz dužno poštovanje i počasti sahranjene u spomen-kosturnicu.

Danas, Spomen park narodnih heroja u Doboju, se sastoji od: parka, spomen kosturnice, spomenika-statičkog monolita od 17 tona u obliku stećka, obeliska – autora Mirka Ostoje (autor je centralnog spomenika sa obeliskom i reljefom), spomen-ploče sa imenima palih boraca NOB-a i 5 bista narodnih heroja NOB-a. 

 

 

 

SPOMENIK ŽRTVAMA DOBOJSKOG LOGORA

Na mjestu na kojem je prije jednog vijeka bio logor, a decenijama kasnije iskopavane kosti srpskih žrtava, podignut je spomenik stradalima. Na kompleksu u blizini željezničke 

stanice otkrivena je i ploča žrtvama dobojakog logora.

Kroz austrougarski logor od 1915 do 1917. godine prošlo je oko 46 000 Srba, uglavnom sa područja Romanije, Hercegovine i Podrinja. Oko 12 000 njih ostavilo je kosti u logoru. Do završetka novoizgrađenog spomenika pomen žrtvama odavao se u spomen kosturnici kod hrama Sveth apostola Petra i Pavla.

Tu je ukomponovan kip logoraša koji je ranije bio kraj spomen kosturnice kod crkve i novo obilježje krst, kao simbol pravoslavlja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PARNA LOKOMOTIVA – ĆIRO

U Doboju, nekadašnjem velikom željezničkom raskršću, svakog će putnika u glavnoj gradskoj ulici dočekati lokomotiva legendarnog „Ćire“. Ona djeluje potpuno nestvarno okružena modernim zgradama kao što je i upravna željeznička zgrada koja se nalazi odmah iza stare lokomotive. 

Voz u ovim krajevima nije uvijek tutnjao, narod je za vrijeme izgradnje pruge s čudom gledao u velike i teške mašine koje su pištale i ispuštale oblake dima. Zbog toga vozove u ovom kraju prozvaše „šejtan arabama“ a za sve je bila odgovorna uskotračna pruga koja je dovozila Ćiru od 12 februara 1879. godine do 31. marta 1968. Za spomen tom vremenu postavljen je i Ćiro koji se Dobojlijama osmjehuje svakog dana.

 

 

Posted in Gdje ići